Tanácsok kisállattartóknak
Tanácsok kisállattartóknak
2020-04-09 07:49:21

HASZNOS TANÁCSOK KISÁLLATTARTÓK SZÁMÁRA A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉRE

A mindennapi életvitelt jelentősen megváltoztató járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben a felelős állattartóknak fel kell készülniük az esetlegesen kialakuló kivételes helyzetekre. Ezen belül arra is, hogy kedvenceiket biztonságban tudhassák, és fontos, hogy mindenki betartsa az alapvető higiéniai szabályokat a háziállatokkal való foglalkozás során is.

A hatályos jogszabályok értelmében az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni. Ezek kialakítása során tekintettel kell lennie az állatok korára, nemére és élettani állapotára. A „jó gazda gondossága” mindazon állattartói magatartásokat magában foglalja, amelyek egy állat jólétéhez nélkülözhetetlenek. Különösen e körbe tartozik a megfelelő elhelyezés, ellátás, táplálás, valamint a mozgás lehetőségének biztosítása.

Kiemelten fontos a higiénia!

Jelenleg ugyan nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok (házi kedvencek) az új koronavírus-fertőzést elkaphatják, a vírus hordozóivá válhatnak, ugyanakkor nem árt a fokozott óvatosság, és erősen ajánlott bizonyos higiéniai szabályok betartása a háziállatokkal való érintkezés során.

Mivel az állatok és az emberek egymás között terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok) az állatok kezelésekor és gondozásakor, elővigyázatosságból az alapvető higiéniai feltételeket mindig be kell tartani. Állatokkal történő foglalkozást követően mindig kezet kell mosni, mivel így lehet védekezni az olyan általános, állatok által terjesztett baktériumoktól, mint az E.coli vagy a Salmonella.

A kutyasétáltatás során és után is kiemelten oda kell figyelni a higiéniára: célszerű elkerülni, hogy idegenek simogassák kedvenceinket, hazaérkezéskor pedig az ebek talpát minden alkalommal le kell tisztítani, ezzel is csökkentve a fertőződés esélyét! A macskatartók pedig -lehetőség szerint -tartsák házon (nem kerten) belül állataikat.

Kedvenceiket csak indokolt esetben vigyék orvoshoz, ekkor is kérjenek időpontot. Kisebb problémák esetén inkább telefonon kérjék ki az orvos véleményét, a nem sürgős ügyeket (pl. ivartalanítás) halasszák el.

A legfontosabb, hogy az állattartó minél gyorsabban szervezzen alternatív megoldást kisállata ellátására arra az esetre, ha a gazda megbetegszik, esetleg kórházba kerül. Vagyis egyeztessen le minimum 2, egymástól független segítőt, akit értesíthet probléma esetén, és aki vállalja, hogy átmenetileg gondoskodik a bajbajutott állatokról. Egyedülálló személyek forduljanak az Önkormányzathoz, esetleg a környékbeli állatmenhelyeknél is érdeklődhetnek, hogy adott esetben tudnak-e segíteni az ideiglenes elhelyezésben.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal annak érdekében, hogy az állattartók kedvenceiket biztonságban tudhassák, felhívta a figyelmet az alábbiakra:

• Elővigyázatosságból érdemes a megszokott élelemből, tápokból kicsit többet beszerezni, hogy legyen tartalék.
• Tartósan beteg vagy speciális tápszert igénylő állat esetén szerezzünk be minél hosszabb időre gyógyszert és speciális tápot.
• Miután a házi karanténból személyek nem, vagy csak korlátozottan mozdulhatnak ki, az esetleges sétáltatás lehetőségét előre egyeztessük barátokkal, ismerősökkel, természetesen a mindenkori járványügyi szabályok betartása mellett.
• Megfelelő mennyiségű alomanyag és tisztítószer beszerzéséről is gondoskodni kell, amennyiben a sétáltatás egy ideig nem kivitelezhető.
• A rendszeres szellőztetés az emberek és az állatok számára egyaránt fontos.
• Az állattartók kövessék figyelemmel az állatorvosi rendelők közleményeit.
• Az állat oltási könyvét, esetleges gyógyszereit, az adagolási információkat, orvosi feljegyzéseket célszerű összekészíteni és könnyen elérhető helyen tartani.