navigation
neue Bilder
Industrie

Évtizedeken keresztül Beremend Nagyközséget a siklósi térség legiparosodottabb településeként tartották számon. A működést 1972-ben kezdő ún. „új” gyár hatalmas kapacitást jelentett a cementgyártás terén országos viszonylatban is. Beremend Nagyközség legnagyobb iparűzési adót fizető vállalata ma is a Duna-Dráva Cement Kft. Beremendi Gyára. A társaság 2,4 millió tonna cementgyártó kapacitásával napjainkban is meghatározó tényezője a hazai építőanyag piacnak. A 220 főt foglalkoztató, évente egymillió tonna cementet termelő Beremendi Gyár Nagyharsány és Beremend mellett bányászati tevékenységet is folytat, melynek létszámigénye a gyárhoz képest elhanyagolható. A kistérségben kitermelt kő a beremendi gyárban kerül megmunkálásra.
A Duna-Dráva Cement Kft. a gyártási folyamatokban korszerű, jól bevált környezetkímélő technológiákat alkalmaz. Célja a folyamatos, de a jövő szempontjait is szem előtt tartó fejlődés fenntartása. Ennek szellemében a német tulajdonban lévő társaság vezetése a beremendi gyár kemencevonalának teljes cseréjéről döntött. A 2007-ben induló fejlesztés eredményeként csökken a beremendi üzem energia- és karbantartási igénye, emellett a gyár szén-dioxid- és porkibocsátása is kisebb lesz a mostaninál.
A cég filozófiának megfelelően végrehajtott jelentős fejlesztések eredményeként az elmúlt években jelentősen csökkent a Duna Dráva Cement gyárak – így a beremendi gyár - által okozott környezeti terhelés.


A fejlesztések pozitív hatásai mellett Beremend település elszenvedi a technologizáltság emelkedésével összefüggő létszámleépítéseket is. Az 1970-es években 1000-1200 főt alkalmazó gyár 2007-ben 220 főt foglalkoztat. A munkaerőpiacot bemutató fejezetünkben közölt adatok tükrözik a térségben a munkaerőpiacon feleslegessé vált, új foglalkozatási lehetőséget nem találó munkanélküliségi réteg folyamatos növekedését. A humánerőforrás leépítésével párhuzamosan a fiatalok elvándorolnak a településről. ACarmeuse Hungária Kft. építő ipari tevékenységéhez 50 főt alkalmaz, a mészgyártás mellett forgalmazással foglalkozik.