Tájékoztató avar-és kerti hulladék égetéséről
Tájékoztató avar-és kerti hulladék égetéséről
2021-01-04 11:43:58

Tisztelt beremendi lakosok!

Tájékoztatom Önöket, hogy 2021. január 1. napjától az avar- és kerti hulladék égetésére vonatkozó rendelkezések alapvetően megváltoztak.

A környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény korábban lehetőséget biztosított a települési önkormányzat képviselő-testületének a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítására, azonban ez a törvényi rendelkezés hatályon kívül helyezésre került. Ennek alapján 2021. januártól az egész országban tilos az avar és a kerti hulladék égetése, és az a lehetőség is megszűnik, hogy az önkormányzatok rendeletben határozzák meg az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó előírásokat.

Fentiek következtében a településre vonatkozó, önkormányzati rendeleti szabályozás is módosult, az avar-és kerti hulladék égetése tilos.

Felhívom szíves figyelmüket, hogy az előzőekben foglalt jogszabályi rendelkezések megszegőivel szemben az elsőfokú tűzvédelmi hatóság tűzvédelmi bírságot szabhat ki.

A szakemberek 2021. január 1-jétől a kerti hulladék megsemmisítésére a komposztálást ajánlják.

Beremend, 2021. január 04.

dr. Korossy Ildikó
jegyző